Blog Yazarak Dünyaya Açılmak İster misiniz?

https://aynahikayesi.blogspot.com/2019/04/blog-yazarak-dunyaya-aclmak-ister.html

(İçerik Editörlüğü ödevi için yazdığım yazım)

Her insan kendini bir şekilde ifade etmek ister. İnternetle birlikte, görünür olmak ve paylaşmak çağımızın vazgeçilmezleri arasındaki yerini çoktan aldı bile. Birbirimizle olan etkileşimimizde sosyal medyanın gücü tartışılmaz düzeyde olsa da, paylaşmanın en güzel yollarından biri de; blog yazmak. Yazmayı seviyor ve kendinizi yazarak ifade edebildiğinizi düşünüyorsanız, blog yazmak sizin için biçilmiş kaftan olabilir. Karakter sınırlaması gibi sosyal medya kriterlerine takılmadan ve herhangi bir yayın organın belirlediği çerçeveye sıkışmadan, kendi kendinizin patronu olmaya ne dersiniz?


Blog Yazarak Dünyaya Açılmak Ne Demek?


Blog yazarlığı yapmak, yani blogger olmak istiyorsanız çok keyifli bir yolculuğa dair ilk adımı atmışsınız demektir. Başlarda; "Beni kim okuyacak" kaygısı taşısanız da, kısa bir süre sonra her daim birbirlerine destek olan bir mecrada olduğunuzu daha çok hissedeceksiniz. Diğer bloglara yapacağınız ziyaretler ve karşılıklı yorumlaşmalar sayesinde çevreniz genişler. Hayatınıza yeni insanlar katar ve yepyeni bilgilerle entellektüel birikiminize yenilerini eklersiniz. Zamanla yazılarınızın çeşitli ülkelerden görüntülenme aldığını gördüğünüzde şaşıracaksınız. Blog yazarak, dünyaya açılmanın en etkili yollarından birini kullandığınızı fark edeceksiniz. Tabii bu aşamaya varmak için takip etmeniz gereken yollar, ve uyulması gereken kurallar olduğunu da unutmamalısınız.


Etkili Blog Yazmak İçin Nelere Dikkat Etmeli?


  • Hangi Konuda ve Nasıl Yazacaksınız?

Bloğunuzu açmadan ilk karar vermeniz gereken, hangi türde yazacağınızdır. Kişisel, teknoloji, yaşam, makyaj gibi seçenekler arasından türünüzü belirlediğiniz taktirde, bloğunuzun ismini seçmeniz de kolaylaşır. Yazacağınız konular da kafanızda oluşmaya başlar. Konu seçiminde en önemlisi ilgi alanlarınızdır. Örneğin seyahat etmeyi seviyorsanız, gezdiğiniz yerleri ve orada yaşadıklarınızı anlatan yazılar, hem size hem de okuyucunuza keyif verecektir. Kendi çekeceğiniz fotoğrafları kullanarak da içeriğinizi zenginleştirebilirsiniz. Öncelikle kafanızda oluşturacağınız taslak size yardımcı olacaktır. Dikkat çekici bir başlık ve ters bir piramit yöntemiyle, genelden özele hazırlayacağınız içeriğiniz seçtiğiniz konuya akış sağlar. Hatta biraz da mizah katabiliyorsanız tadında yenmez bir işe imzanızı atmaya başladınız demektir. Konuşurcasına, kendi sesinizle ve samimi bir dil kullanmak blog yazmanın altın kuralıdır. Ve bir anekdot; hangi konuda olursa olsun, önce siz keyif almalısınız.

  • Doğru Hedef Kitle Belirlemek 

Emek vererek yazdıklarımızın geniş kitlelere ulaşması hepimizin en temel isteğidir. Fakat kimlere ulaşmak istediğinizi bilmezseniz, onlarla iletişim kuramazsınız. Bu durumda hitap ettiğimiz kitlenin yaşı, cinsiyeti, eğitim düzeyi gibi bir takım verilere ihtiyaç duyarız. Hedef kitle tespiti için bloğunuza bir iki soruluk kısa anket çalışmaları ekleyebilirsiniz. Bu minik sosyo-kültürel araştırma sizi hedefe götürmek için köprü görevi görebilir.

  • Özgün Olmak

Dünyaya açılmak ve çok daha fazla okura ulaşmak isterken tökezlememek adına özgün olmalısınız. Bir hevesle başladığınız yazma serüveninizde bir süre sonra tıkanmış hissedebilir ve sosyal medyada bir kaç cümle paylaşmak kadar kolay olmadığını fark edersiniz. Zaten sözlük anlamı da 'Sanal Günce' olan blog yazma işinin devamı için, size olabildiğince özgür bir alan yarattığının bilincinde olun. Her ne konuda yazarsanız yazın, yazdıklarınızın sizi yansıtması gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Kendinizi ifade edip, bilginizi hikayeleştirerek paylaştığınız taktirde zaten başkalarının yazdıklarına ihtiyacınız olmayacaktır. Alıntı yapmak içeriğinizi zenginleştirirken, çalıntı yazılar blog yazarlığınızın başlamadan bitmesi demektir.

  • Yazım Kuralları ve Seo Uygunluğu

Yazdığınız içerik ne kadar kaliteli de olsa, o sırada sitenizde bulunan okuyucu için kolaylık önemlidir. Uzayıp giden cümleler ve ağdalı bir dil de, imla kurallarından uzak yazılar da okuyanı rahatsız eder. Yazım alanları arasında kendinizi en özgür şekilde yansıtabileceğiniz platform blog yazmak olsa da, "Beni yaşadığım şehir değil, Google tanısın." diyorsanız, bazı kurallara uymanız daha çok okuyucuya ulaşmanız anlamına gelir. Bir blog yazısında en önemli faktör her zaman içeriktir. Fakat dünyaya açılmanın ve arama motorlarında öne çıkmanın yolu Seo kurallarına uygunluktan geçer. O yüzden başlık etiketleri, anahtar kelime kullanımı gibi teknikleri bilmeniz yazınızı öne çıkaracaktır.


Peki, Blog Yazmak Para Kazandırır Mı?


Severek yaptığınız yazma eylemini hayata geçirdiniz. Etkili blog yazmak için, belirtilen kurallara uydunuz. Artık blog dünyasının bir üyesi ve kendi kendinizin patronusunuz. Peki, blog yazarak para kazanabilir misiniz? Bloğunuzu tanıtmak, trafiğini arttırmak ve bunu gelire çevirmek zor olsa da, emek, sabır ve düzenli çalışmayla elbette mümkün. Örneğin; Google Adsense en popüler reklam ağıdır. Diğer seçenekler arasında ise belirli ürünlere/hizmetlere satış ortaklığı yapmak, reklam alanı satmak veya tanıtım yazısı yayınlamak gösterilebilir. Blog yazarı olmaya karar verdiyseniz,  ihtiyacınız olan tek şey, sevdiğiniz bu yolda azimle devam etmektir. Blog yazarak dünyaya açılın. Sizi, yalnız şehrinizde yaşayanlar değil, Google tanısın.




NOT: İstanbul İşletme Enstitüsü'nden aldığım, Online İçerik Editörlüğü derslerinin ödev yazısıdır. (96 da iyi puan sayılır :)) Ödev olması dolayısıyla, olması gerekenleri aktardım. Ama bana sorarsanız, tüm kuralları değerlendirin tabii ama, blog yazmak demek özgürce kendini ifade etmek zaten. Açıkçası Seo kurallarına uyarak yazdığım tek yazı da bu yazım oldu. O yüzden içinizden geldiği gibi yazın😉 Blog yazarı olmak isteyenlere katkısı olur dilerim.
(Bu arada İstanbul İşletme Enstitüsü hakkındaki yazımı yazınca link ekleyeceğim.)

Bir Not Daha ;)) Yazımı yayımladım. Linke tıklayarak okuyabilir, Enstitü'nün ücretsiz online eğitimlerinden siz de faydalanabilirsiniz.






Blog Yazarak Dünyaya Açılmak İster misiniz? Blog Yazarak Dünyaya Açılmak İster misiniz? Reviewed by Aytül Laçin - aynahikayesi.blogspot.com on Perşembe, Nisan 25, 2019 Rating: 5

18 yorum:

  1. 96 puanı hak etmişsin, çok güzel bir yazı olmuş:)

    YanıtlaSil
  2. Kıymetli yazınız için teşekkürler, daha çok okurun bloglarımızı keşfedip, katkıda bulunması en büyük temennim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Umarım yazdıklarımız doğru ve daha geniş kitlelere ulaşır ;)

      Sil
  3. Derli toplu güzel bir yazı olmuş.Yeni işiniz de hayırlı olsun.İnsanın emeğinin karşılığını alabilmesi çok güzel :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Emek ve çaba karşılığını hep bulsun dilerim ;)

      Sil
  4. Çok çok faydalı bir yazı idi teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  5. Harikadın benden sana 100 blogger olmak bir ayrıcalıktır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4 puanın kırılması sonuç bölümünü kısa geçmemden dolayıymış. Geceydi ve uykum gelmişti :))
      Çok teşekkürler Tigrisim.

      Sil
  6. Çok güzel olmuş canim. Her zaman kurallara uyamiyorum ama yazdikça her gün yeni şeyler öğreniyoruz 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deryacım aslında bu ödev yazısı olduğu için olması gerekenlerden bahsettim. Açıkçası ben de kurallarla yazmıyorum ;)) Yazının ruhunun, bütünlüğünün önüne geçmemeli hiçbir kural ;)

      Sil
  7. Blog yazmak dünyaya açılmak olmasının yanında içini de açmak oluyor bu yüzden biraz özeni hak ediyor teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız. İçini açıyor olmak yeterli zaten özen göstermek için. Ben teşekkür ediyorum katkınıza.

      Sil
  8. Blog yazmak yetenek ister günlük yaşantınızı, farklı konulara blog yazmak insana iyi gelir. İnternet ortamını görür ve tanır.

    Bu arada güzel yazı olmuş tebrikler 👏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazmak iyileştirir sözünün çok yerinde olduğunu düşünüyorum be de ;) Çok teşekkürler.

      Sil
  9. Yazınız için teşekkürler.Bilmediğim baya bir şeyler varmış. :). Takibe aldım sizi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz öncelikle. Birbirimizden öğreniyoruz her daim. Uğruycam ben de bloğunuza ;)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.