60. Sayfanın 9. Cümlesi

https://aynahikayesi.blogspot.com.tr/2016/10/60-sayfann-9-cumlesi.html

OYUN

Bugün facebook'ta karşıma çıkan bir cümle bu.Barış arkadaşımın bir paylaşımı.Okuyunca hemen yatak odasına koştum."Çünkü, önce kıyafetlerimi nazikçe üzerimden sıyırıııp, yatmalıydım.Koşarak gittiğim yer, yatak odasıydı nihayetinde" gibiii alakasız bir şey demeyeceğim tabii.Kitaplık yatak odasında olunca gidilecek yer de orası oluyor ;) Bakmamaya çalışarak, ilk elime geçebilecek kitabı yokladım ellerimle.Aman ne heyecan yaptım, görmeyin gitsin.En kolay alabileceğim yerde Nermin Bezmen duruyordu."Sır" kitabı..Duruyordu durmasına da; kitaplığımın boyunun kısalığı, ve yuvarlak formu  yüzünden eğilip bükülmem gerekiyordu.Bu da işimi zorlaştıracaktı.Ama ondan da kolay bir yerde duran, tek bir kitap vardı.O da komidinin üzerinde duruyordu.Stefan Zweıg, "Bilinmeyen Bir Kadının mektubu".Kitap elimde fakat, o da ne! Kitap 60 sayfa değildi.Hikaye 55. sayfada bitiyordu.Neyseki, kitabın çevirmeni "Son Söz" yazısı koymayı akıl etmişti de, 60. sayfa boş değildi.Okumaya başladım sonra dayanamayıp.Sonra, cümle bitişlerini daha hızlı yakalamak için nokta arar oldum sadece.Çünkü bir paragraf oluşturabilecek kadar uzun cümleler kullanılmıştı.Uzun ama bir o kadar da anlaşılır sözcükler seçilmiş olmalı ki, kitabı okurken farketmemiştim bunu.Yorum bölümüne yazacağım için, daha kısa olan sekizinci cümleyi seçtim.Sekiz ve dokuzuncu cümleler şöyle diyordu:

"Mektubun başında tek bir hitap vardır: "Sana, beni asla tanımamış olan sana."Ayrıca mektupta, adın belirtilmemiş olmasına rağmen, yazanı, mektubun alıcısına, "onu hep delice sevmiş bir kadın" olarak tanıtabilecek en ufak bir ip ucu da bulunmamaktadır."

Ve zaten burda hikayenin ana fikrinin en büyük bölümü yatmaktadır.Yani, kitap tanıtım yazısı yazmaya kalksaydım, bu kadar anlatabilirdim kitabı.Ama amacım bu değil.Amacım, bugün hissettiklerimi paylaşmak sizinle.Diğer yorumları okumaya koyuldum.Kimi güzel, kimi eğlenceli yorumlardı.Bu eğlenceli gönderi, başkalarına da ulaşsın istedim.Ne de olsa beni heyecanlandırıp eğlendirmişti.Belki başkaları da keyifli vakit geçirir, oyuna katılırdı. Ve yüzümde gülümsemeyle paylaşıp oyunu başlattım.Altına da; " İlk cümle benden: 'Kesin mutluluk için gereken herşey, onların beraberliğinde vardı.'  - Nermin Bezmen." diye de yorum yazdım.Böylece hem; gözüme ilk ilişen kitap olan "Sır" ra da hakkını vermenin iç huzuruyla bir gün geçirdim hem de; falımda çıkmış gibi, cümleden kendime pay çıkardım  ;) Akşam olmuş ve kızımın uyumasıyla, bana ait saatler başlamıştı.Böyle küçük şeylerle de eğlenirmiş işte diye geçirirken içimden, önce facebook'a bakayım dedim kendime..Baktım ki ne göreyim! Tek bir yorum bile yazılmamış.Önce kimsenin ilgilenmemesine üzüldüm.Sonra, insanların kendilerine bu kadar bile ayıracak vakitleri olmadığına üzüldüm."Amaan kim uğraşacak bununla, ne saçma! " diyenleri duyar gibi oldum.Kendime şaşırdım, böylesi bir facebook paylaşımından bu kadar mutlu olunur mu diye.Ve ikinci yorumu yazdım; "İkinci cümlenin de bana ait olmasına şaşırmadım ;)  Kitaplar en uzaklarda belli ki ..."

Kitaplar, hatta -dergi, gazete, çocuğunuzun okul kitabı bile- olabilir.Eğer uzağınızda değillerse, bir cümle yazmanızı rica ediyorum.60. sayfanın 9. cümlesi.



https://aynahikayesi.blogspot.com.tr/2016/10/60-sayfann-9-cumlesi.html

60. Sayfanın 9. Cümlesi 60. Sayfanın 9. Cümlesi Reviewed by Aytül Laçin - aynahikayesi.blogspot.com on Çarşamba, Ekim 12, 2016 Rating: 5

39 yorum:

  1. Şöyle elimi uzattım ve oğlumun yeni aldığı kitabı aldım elime. Kitabın adı OZ. Olasılıksız ve Empati'nin yazarı Adam Fawer yazmış. Ben okumadım henüz. 60. sayfayı açtım. Dokuzuncu cümle aynen şöyle:
    "Açıklama Dorothy'ye pek güven vermemişti."
    Kitap hakkında fikri arka kapaktaki cümleler açıklıyor. "Dorothy ilk defa öldüğünde on iki yaşındaydı. En azından bana söylediği buydu. Delirdiğini düşünmüştüm ama şimdi ona inandığım için esas deli ben miyim diye merak ediyorum. Öyleysem bunların hiçbirinin önemi yok demektir."
    Güzel bir oyun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Delirdiğini düşündüğüm mü, ben mi deliyim."Hayatımızın herhangi bir zamanında kendimize sorduğumuz kaos sorulardan biri olarak çıkıyor karşımıza.Aslında belki de hiçbirinin önemi yok.Çok teşekkürler Osman Bey.Sizin ve Zehra'nın mesajını görünce o kadar sevindim ki, gece geri kalkıp bilgisayarı açtım cevap yazmak için.Ama başlatılamayıp onarmaya geçince şimdiye kaldı cevabım.Oyuna katıldığınız için çok teşekkür ederim ;)

      Sil
  2. Aytül hiç üşenmedim ve hemen yerimden kalktım sehpanın üzerinde ki kitabımı aldım. Okuduğum kitabın 60. Sayfasını açtım ve 9. Cümleyi buldum heyecanla.
    Yazarı, N. H. KLEINBAUM olan "Ölü Ozanlar Derneği" 60. Sayfa, 9. Cümle
    "Sorun değil Johnson, önemli olan çaba göstermek"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Zehra, Can Zehra ... Osman Bey ve sen beni gece çok mutlu ettiniz.Face de yakalayamadığım oyunu sürdürme durumu, sizinle gece bile devam edebiliyordu.Senin cümlen de bana cevaptı sanki; "Sorun değil Aytül, önemli olan çaba göstermek" dermişsin gibi algıladım ;) Gerçekten pek bi manidar oldu.Kocaman sevgiler üşenmeden, yanımda hissettirdiğin için ...

      Sil
    2. Evet Aytül işte tam da onu demek istemiştim =). Ben ilk dakika da gördüm paylaşımını ve hemen kalktım ama yorum yapılmıyordu =(. Yoksa ilk yorum benim olacak tı ki o zaman bu söz çok daha manidar olacaktı niyet falı gibi =). Yani orada ki Johnson yerine Aytül'ü koyduğun da sana evrenden bir mesaj yolluyor san ki =)). Yani vaz geçme Aytül. Önemli olan senin çaba göstermen diyor. Ahaha çok felsefik konuştum yaa =)). Tamam bak Yağmur madem mim istemiyormuş biz de böyle bir oyun başlatalım. Yaaa cüretimi mazur gör. Senin oyunun, sen başlattın zaten ben de ne kadar heyecanlandıysam artık kusuruma bakma. Ama güzel olmazmı sence de elim sen de gibi çocukça. Hani hep oynardık. Hep bir kişinin adı ve zor değil ki bir cümle =). Olmaz mı?

      Sil
    3. Kusur bunun neresinde Zehracım.Aksine heyecan duyman mutlu ediyor beni.Basit görünen şeylerden heyecanlanan tek ben değilmişim demek ki diye seviniyorum yalnız olmadığıma ;)
      Peki bu fikir ilk senden çıktığı ve mim (mim demeyelim oyun diyelim Mayıs kızmasın) konusunda deneyimlimiz sen olduğun için bu oyunu senin tecrübeli ellerine devretsem nasıl olur diyorum ;) Tam destek yanındayım söz.

      Sil
  3. Aytül Öyle bir sote yerdeyim ki yanımda şuanda kitap yok Geliceğim bir daha diyip kaçıyorum . Okuyup sana yazıcam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harikasınız yaaa ;) Bekliyorum gelmeni ;)

      Sil
    2. Hayvanlar oy birliğiyle bir askeri nişan oluşturulmasını kararlaştırdılar. Hayvan Çiftligi Allah rızası için Mim yapmayın ya başka bir şey yapın Şu mim olayından sıkılmadınız mı siz ben yapamıyorum :) Bu mim olayını

      Sil
    3. Tekrar hoşgeldin Mayıs ;) Peki bu defa bambaşka bişey yapsak nasıl olur.Alışılagelmişin dışında farklı ... ;)
      Açıkçası şimdiye kadar sadece 1 tek mim yazmış biri olarak ben bu konuda siz arkadaşlarımın düşüncelerine saygı duyuyorum ;)

      Sil
    4. Mim demeyelim Yağmur oyun diyelim olur mu ki ne dersin? Aytül'cüm sen ne dersin? =)) Ayyne çok konuştum yaa =)).

      Sil
    5. Açık Teklif ediyorum AYTÜL VE ZEHRA ARKADAŞLARIM :) Yüksek sesle konuşuyorum sandınız ama yanıldınız Sıkıldım Çünkü İle başlayın Mim değil bir şey değil Sıkıldım Çünkü ile devam edin bakalım neler çıkıcak Ben yazdım sizlerde yazın Olur mu ??? Gece Seansları Gibi oldu Kuğu tam pijamalık olurdu :))))

      Sil
    6. Tamam mim yok ;) oyun hazırlıyoruz ve pijama partilerinin vazgeçilmez ismi olarak Mayıs ve ben yardımcı, Zehra da oyun kurucu oluyor.Olma mı ;)

      Sil
    7. Tamam Oyun Hazırlayalım sorun olmaz Olur olur uyarım ben :)

      Sil
    8. Ohhh anca geldim ya bir çalışma içindeyim ve ne bloğa girebiliyorum ne de burnumu blogtan dışarı çıkarabiliyorum 😊. Her bloğa her yazıya geç
      Kalıyorum 😶. Neyse Mayısçım önce şu senin bize pasladığın olaya ben başka türlü yanıt yazısı yazıcam. Şimdi neden dedin biliyorum, dedin işte içimden duydum yani 😄 neyse sıkıldım da sen o kadar herşeyi yazmışsın ki bana bişey kalmamış onun için devam yazısı sıkıldım olamayacak ama ben güzel birşey bulucam😊. Aytül de bu işin içine girdiğine göre 3 leme yaparız artık belki büyür daha çok oluruz. Aytülcüm, Mayıs'çım bu arada nasıl yapalım bu bir akım olsun 60. Sayfanın 9. Cümlesi siz de bir fikir verin bir toplantı yapalım olmazmı en sonunda da neyse bunu bi konuşalım aramız da olmazmı hadi bi toplantı yapalım 😄.

      Sil
    9. Gel gel hoşgeldin Zehracım;) 3 leme güzel fikir.Toplantı şart oldu ;9

      Sil
  4. Yaaaa ben buna bayıldım. Bunu mim haline bile getirebiliriz.

    Hemen bir kitap aldım kitaplığımdan. "Insani hareketlerin bu boyutu, kendine özgü bir katılıkla, basit ve katıksız mekanizmayı taklit eder" Henri Bergson--GÜLME Komiğin Anlamı Üzerine Deneme

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bayılmana bayıldım Semanur ;) İlk olarak gece Zehra'nın aklına gelmişti mime dönüştürmeyi.Hep birlikte yapalım bunu o zaman.Neden olmasın ;) Basit ve katıksız mekanizmanın taklidi gibi görünen, özgün bir şey çıkartırız biz de ortaya ;)

      Sil
  5. Merhabalar, Su an fazlasıyla uykum olduğundan kalkan adım, sizi takibe almadigimi farkedip takibe aldım bende beklerim. Yarın da ainshbu dediğinizi yapıp bir yorum da yazınız için birakacagim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önemli olan çaba göstermek ;)Bu yorumu uykunuza rağmen yazmanız en güzel 9. cümlelerden biri olmuş zaten.Geliyorum bloğunuza.

      Sil
  6. Bir saniye sonra sürgünün çekildiğini duydu. 'Suç ve Ceza' Dostoyevski. Güzel bir etkinlik... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Bu yazıyı bugün çalışırken okudum. En yakınımda kitap yoktu, ama bir sürü dosya vardı:) akşama evde yaparım dedim. Oturduğum koltuğun sağ tarafında duran ilk kitabı aldım. Açtım 60. Sayfayı. Cümleleri saydım. 9. Cümle Kısacıktı ve hiç hoşuma gitmedi. Aslında severek okuduğum bi kitap "Ela gözlü Pars Celile". Sonra hemen altında duran içimizdeki Şeytan kitabini aldım. Açtım 60. Sayfayı. Bilmiyorum kaçıncı cümle ama şöyle yazıyor: "belki soyunmuş ve yatağına uzanmıştı, belki elbiseleri ile odanın bir köşesine büzülmüş oturuyordu" yazıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki de yarı uzanmış bir şeyler yazıyordu ;)
      Ben de bugün senin yazını okudum ama sıkışık bir zaman ve sıkıştırılmayacak bir yazıydı.O yüzden şimdi rahat rahat okuycam.Teşekkürler Berfin.

      Sil
  8. Bu enerji saçan profil fotoğrafından birazcık enerji çalayım diye geldim ki daha enerjik bir yayına denk gelmişim ;D
    Geniş bir yüreğin var Aytülcüm :)

    Veeeee ben de üşenmedim, hemen başucumdaki 'Onlar (Adam Blake)' kitabını aldım, 60.sayfayı açıp 9.cümleyi saydım:
    'Buzdolabındaki yiyecekler bile, dile gelmiş tanıklardı: Karısı muhtemelen o gün, arabayı bırakmadan önce bir haftalık yiyecek depolamıştı.' :)
    Eğlenceliymiş, sevgiler ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Dağınık;) hem cümle, hem de güzel sözlerin için.
      Araba da hatun da gidici sanırım ;)) Ben bu oyun da en çok, cümlelerden mene çıkarmayı sevdim.Kitabın konusunu, karakterleri, yeri zamanı ... hayal ediyorum ;) Sevgilerimle...

      Sil
  9. Evet 60.sayfanın 9.satırı şöyle der:Bu olay maalesef bir istisna olmasa gerek.Siz ne dersiniz? :) Aynen bunlar yazıyor valla :) Yoruma açık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla Yurdagül önceki yorumları da okuduysan oyun gittikçe enteresan bir hale dönüşüp yeni bir şekil alacağa benziyor.Bu olay bir istisna olmasa gerek ;) Çok teşekkürler katıldığın için.

      Sil
  10. :))))))))
    Ayy kendime gülüyorum hala sadece başlığı okuyum hemen yatak odama gidip kitabımı alıp geldim:))))baş ucum da duruyordu:)) açtım okudum aynen bu yazıyor
    ''Yakın da sen de tanırsın''
    Benim aklıma da şimdi şu geldi bu 9. cümleler sana bir metin yazdırır ı bir hikaye bile çıkarmış şimdi:)))
    Yaa çok tatlısın teşekkürler çok iyiydi bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir bir hikaye çıkabilir aslında. Aklımdan geçmiyor değil hani ;)
      Çok teşekkürler Hatice.Eğlendiğine sevindim. Kocaman sevgiler...

      Sil
    2. Olabilir bir hikaye çıkabilir aslında. Aklımdan geçmiyor değil hani ;)
      Çok teşekkürler Hatice.Eğlendiğine sevindim. Kocaman sevgiler...

      Sil
  11. o kitap çok güzel bi deee böyle mim yapıyoduk ya eskideeen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz yeniler de öncesini bilmediğimizden ne güzel mim olur diyoruz ;)) Gerçi sonradan oyun fikri daha iyi geldi.

      Sil
  12. Ahh, bu muhteşemmiş. Benim cümlem çok anlamlı çıkmadı ama :)

    Thomas Hardy-Bir Hayatın Sırrı
    İşlerim tek başıma döndüremeyeceğim kadar genişledi.

    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlamlı olmaz mı hiç;) İşler genişlesin yeter ki.Bir yardımcıya bakar.Maksat iş olsun ;))

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.