Vasiyetimdir (Teşekkürler Hayat ;) )

https://aynahikayesi.blogspot.com.tr/2017/10/vasiyetimdir-tesekkurler-hayat.html

Mercedes Sosa - Teşekkürler Hayat;

"Öldükten sonra, isterse çöp tenekesine atsınlar.Ölü bir beden için, nasıl çürüyeceğinin anlamı yoktur.Aslolan; ruhun! " derdi babam.Tabii ki, öyle olmadı.Ruhunu da bedenini de sevgi ve saygıyla geleneklerimize uygun olarak uğurladık.Özlemle anıyorum...Bugün ilk kez Mercedes Sosa'dan haberdar oldum.Tanıyanlar; "Yaa! Yeni mi duydun?". Tanımayanlar da "O da kimmiş?" diyeceklerdir.Sondan başlamak istiyorum ben.Babamın sözlerini hatırlamama sebep olan; Mercedes Sosa'nın cenazesine dair okuduklarımdı.Ve aklımdan keyifli bir vasiyet yazmak geçti.Vasiyetin keyiflisi olur mu demeyin :) Buyrun😍 ;

"Cesaretin ve evrensel sevginin bu muhteşem sesinin ölümünü takiben Latin Amerika Katolik dünyasında ilk kez bir şey oldu.5 Ekim günü Devlet Sarayı'nda naaşını ziyarete gelenler, çok sevilen şarkısı; "Alfonsina y el mar"ı söyleyerek geçtiler önünden...
Bir cenaze, 'Şarkılarla Veda'ya şahit oldu."
Kendi cenazemi hayal ettim bir an.Sosa'nın cenazesindeki gibi şarkılı olmaz büyük ihtimalle benimkisi.😉 Geleneksel yapımız malum.Ama, harika bir veda biçimi bence.Hep birlikte, benim için, beni hissederek söylenen bir şarkı, eminim ruhuma çok iyi gelirdi.😉 Belki o güne kadar ben de bir şiir yazarım.Ve ardımdan, bu şiir okunur kim bilir.😍 İnanıyorum ki; ölen kişinin son gününü neler yaparak geçirdiğinin defalarca konuşulduğu, acıklı ama yavan sohbetlerdense, beni sevgiyle uğurlamakta olduklarını belki hissedebilirdim.Arada bir yakaladığımız; -aynı duyguda, aynı kişi için, aynı zamanda yaşanan- 'kalplerin birleşmesi' için de muhteşem bir fırsat olur bence.Her şeylerden sıyrılıp, sadece o anın, hep birlikte ve aynı duyguda yaşanabilirliğini hayal etmek bile müthiş.Aytül'e veda meditasyonu gibi, gönüllü bir gönül birlikteliği...😉💕

Hiç bir cenaze doğum gibi coşkulu duygular uyandırmıyor insanda.İlla ki, ayrılığın verdiği hüzün çöküyor.Hem de, tüm ağırlığıyla... Benim de kendi adıma, (babamın dediği kadar olmasa da;) öldükten sonrası için bir beklentim yok aslında.Çünkü ölüm, sonsuzluğa doğru devam eden yolculuğuna bir uğurlama.Öte yandan da, hayatın kutsallığına inandığım, ve yaşamayı çok sevdiğim için, hem kendim, hem de herkes için sağlıklı yaşlanarak, uzun ve mutlu bir ömür yaşayalım dilerim.Ve bu yazı, sevimli bir vasiyet olarak kalsın burada.Çooook uzun yıllar umarım.😊

Sedat Kaya'nın yazısından alıntı:

"1935'te Arjantin'in yoksul mahallerinde bir kız çocuğu gelmişti dünyaya.. Annesi Fransız, babası yerli halktandı.. 15 yaşında ailesinden gizli girdiği ses yarışmasında birinci oldu.. Opera sanatçısı olması için eğitim bursu vermek istediler, reddetti. "Zenginlerin şarkıcısı olmam" dedi..
Sesi çıkmayanların sesi oldu.. Kısa sürede ünlendi.. Yoksulluğun, sömürünün, direnişin şarkılarını söyledi.. Askeri darbelere karşı çıktı..
Latin Amerika'nın annesi oldu..
Mercedes Sosa oldu..

Yıl 1971 idi.. Mercedes Sosa Şili'li şair Violeta Parra'nın şiirlerine beste yapıyordu.. Bir tanesinden çok etkilendi.. Şiirin adı "Teşekkürler Hayat"tı..

İspanya, yıl 1939... Franco'nun "milliyetçiler"i, ordu, kilise ve sermayenin desteğiyle insan avı başlatmıştı.. İlk hedef devrimcilerdi, tutuklananlar en ağır işkencelerden geçiyor, konuşmayanlar asılıyordu. Bir haziran sabahı 18 yaşındaki tarım işçisi devrimci Carlos asılmadan az önce kilisenin atadığı işbirlikçi papaz Carlos'un hücresine girdi... "Evladım, adettir" dedi, "Son bir isteğin var mı?..Dua ister misin?"
Carlos papaza baktı, güldü ve bağırdı: "Gracias A La Vida!”

"Teşekkürler Hayat", İspanyolca "Gracias A La Vida", 1939 yılında İspanyol devrimci Carlos'un asılmadan önce söylediği son sözlerdi.. Şili'nin Nobel ödüllü ilk şairi Violeta Parra şiirleştirdi ve Mercedes Sosa bu şiiri Carlos'un anısına besteledi...
Şarkı kısa sürede tüm dünyaya yayıldı.. On yıllarca yoksulların, tutsakların, devrimcilerin şarkısı oldu.. Eylemlerde, direnişlerde slogan oldu..
Kariyeri boyunca 40 albüm yapan Mercedes Sosa'yı dünya en çok bu şarkıyla sevdi,bu şarkıyla uğurladı: "Teşekkürler Hayat"...
*. *. *

TEŞEKKÜRLER HAYAT
Teşekkürler hayat, verdiğin her şey için..
Hayatın sesi ve kelimelerim,
düşüncelerim, sözlerim..
Annem, dostlarım, kardeşim ve parlayan güneş
ve aşkın izleri için..
Teşekkürler hayat, verdiğin her şey için;
Duyduğum tüm sesler; gece, gündüz,
ağustos böcekleri, kanaryalar, çekiçler, motorlar, köpek bağırışları, rüzgar
ve yarin sakin fısıltıları için..
Teşekkürler hayat, verdiğin her şey için;
Caddelerinde, göl kıyılarında, dağlarında
ovalarında, leb-i deryada yahut suya hasret çöllerinde
ve evlerinde yorulan adımlarım için..
Teşekkürler hayat, her şey için..
Yıkıntılardan kendimi yeniden yaratabildiğim
ve yeniden hayata sunabildiğim için
kahkahalarım, göz yaşlarım
ve bu şarkı için.
Her şey için teşekkürler.."

"Bugün uğurlandığı günün yıldönümü..

Anısına saygıyla..

Ve her zamanla umutla..."

Gracias A La Vida..

Vasiyetimdir (Teşekkürler Hayat ;) ) Vasiyetimdir (Teşekkürler Hayat ;) ) Reviewed by Aytül Laçin - aynahikayesi.blogspot.com on Perşembe, Ekim 05, 2017 Rating: 5

34 yorum:

  1. Teşekkürler Aytül, bu çok sevdiğim şarkıyı bana hatırlattığın ve dinlettiğin için. Huzur içinde yatsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Joan Baez'la düet versiyonunu dinleyince, ancak hatırlayabildim şarkıyı ben.İkisi de nefis gerçekten.Amin canim.Ben teşekkür ediyorum.

      Sil
  2. Hiç duymamıştım Sosa'yı.Ne kadar onurlu bir hayat yaşamış.Ruhu şad olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böylesi, boşa harcanmamış ilmek ilmek işlenmiş hayatlara hayranım ben de.Teşekkürler canim.

      Sil
  3. Dönem dönem dinlediğim ama hikayesini bilmediğim bir şarkı.
    Teşekkür ederim Aytül ♥

    Rahmetlik babam başıma bir selvi dikin bana şarkı söylesin derdi. Tesadüf o ki defnettiğimiz yerde tam da başucuna gelen koskoca bir selvi denk geldi. Diyeceğim o ki niyetlenilen şey gerçek ise mutlaka oluyor..

    Çok duygusal bir yazıydı, eline yüreğine sağlık ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şebocum Allah rahmet eylesin babana da.Gönlüne göre olmuş ne güzel.O koca selvinin sesiyle huzurla uyusun... Çok teşekkür ederim, senin de yüreğine sağlık canim.

      Sil
  4. Duymamıştım adını daha önce :( Hayranlık uyandıran böyle yaşam hikayeleri, kendi hayatımızda kanıksadığımız ama aslında bizi içten içe çürüten bazı şeyleri değiştirebilme gücü adına motivasyon kaynağı oluyor.Çok teşekkürler. Hem bilgilendim hem kaleminden zevk aldım. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim Gülcan ;) Şarkıyı biliyordum ama, hikayesini ben de yeni öğrendim.Böylesi yaşam hikayelerini öğrenmek dediğin gibi bir şeylerin değişebilirliğine dair umut tazeliyor.Sevgilerimle...

      Sil
  5. Çok hoşuma giden bir yazı olmuş. Utanıyorum bunu söylemekten ama Mercedes Sosa'yı ve hayat hikayesini bilmiyordum doğrusunu söylemek gerekirse. Joan Baez hemen her sene ODTÜ'ye gelir konser verirdi. Ona bayılırdım, hala öyle:)

    Vasiyet -Allah gecinden versin, ele aldığınız diğer ilginç bir konu olmuş. Nurlar içinde yatsın babanızla düşüncemiz aynı. Ben de öldükten sonra hiç bir ritüel istemiyorum. Ama biliyorum, konuya komşuya rezil olmayalım diye tebarekem bile okunacak:) Hele şu müzikli, hüzünlü sözler ne kadar güzel olurdu veda ederken bu dünyaya. Selamı da okumasa olur imam efendi. Kendi adıma her zaman hazırım ölüme, ahh bir de beni sevenler arkamdan üzülmese... Onları üzmemek için yaşıyorum, o da bir yere kadar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Joan Baez'la abimin kasetleri sayesinde tanışmıştım.Anılar9, 10 diye albümlerden birinden hatırlıyorum şarkıyı.Çok severim ben de.Huzur ve coşkuyu birlikte hissettiren şarkılarını ;)Ama, Sosa'yı ben de yeni öğrendim.Klasik tabirle bilmemek ayıp değil, birlikte öğreniyoruz.
      Hepimiz için gecinden gelsin ölüm.İlla ki gelecek.Dolu dolu ve mutlu yaşamış olalım hiç değilse ;)
      Ama sizin gibi hayata bu kadar bağlı biri sevdiklerimi üzmemek için yaşıyorum demesin.Gönlünüzce, güzel ailenizle mutlu yaşayın ;)

      Sil
  6. Aytül, çok hislendiğimi beni anladığın için tahmin edersin. Aslında hayat bir hediye. Ama gerçekten çok haksızlığa uğrayanlar var ve bunu şarkılarla dile getirip hâlâ yaşama hep iyi dileklerini sunan yürekler var. Saygıyla anıyorum Mercedes Sosa'yı.
    Ama yazdığını vasiyet değil de bir dilek olarak kabul etmek istiyorum, yani emir geldiğinde arkamızdan bizi yeteneklerimiz ya da eserlerimizle yolcu etmeliler.
    Sana sağlıklı, mutlu, huzurlu uzun seneler dilerim yavrum. Sevgiyle gözlerinden öpüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ece ablacım bilmem mi seni ;) Ne kadar duygulu, hisli, güzel bir kalbin olduğunu...
      Vasiyet sözcüğünü kullandım ama, aslında ben de normalde ölüme dair konuşmayı sevmem pek.Her ne kadar yaşam kadar gerçek olsa da... Dediğin gibi dilek diyelim biz yine de ;)
      Çok çok teşekkür ederim ablacım.Sen de sağlıklı, uzun ve mutlu yaşa.Güzel yüreğinden güç alalım hep.Sarılıyorum kocaman ;)

      Sil
  7. Çok etkileyiciydi, sesi de çok buğulu, çok duygulu, ben ilk kez dinledim, emeklerine sağlık, çok teşekkürler. Konuya gelince bazen çok ürkütüyor ölümden sonrası, nasıl olacağı ama ruhun ölümsüzlüğüne inanıyorum ölen sadece et,kemik,beden.....
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmediğimiz için ürkmemiz.Yaradanın saf sevgi olduğunu bilmek, ve sonsuzluğa olan inancım ölümün çirkin bildiğimiz yanını örtse de, çook yaşlanınca olsun mutlak son.100'ü görsek yeter ;)
      Sevgilerimle Müjdecim...

      Sil
  8. Ruhu sad olsun.sarkinin sozleri tasavvuf a ne kadar yakin.
    Yasamda gercekten ne istedigimiz sorulmuyor .sonrasi icin de dedigimizin yapilacagi mechul.
    Daha once duymamis olmam benim eksikligim sayende bir arti oldu benim icin. Tesekkurler Aytulcum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haticem ben teşekkür ederim.Eksiklik deme ama.Her şeyi bilseydik öğrenmenin tadını nasıl yaşardık ;) Ben de yeni öğrendim ve taze taze paylaştım hemen sizlerle.
      Nasılsa göremeyeceğiz ama, belki hissediliyordur uğurlanış kim bilir;)
      Her şeyin güzeli olsun hepimiz için canimm ;)

      Sil
  9. Aytulcum icim buruk buruk oldu yazin cok guzeldi ama ne biliyim ölüm kelimesini senden duymak istemedim galiba 💝 ..Sarki cok guzel canim.

    YanıtlaSil
  10. Canim Deryacım özlemiştim seni ;)
    Sorma, yazıyı yazarken arkadaşımla konuştum ve başlığı söyledim."Vasiyetimdir" olacak başlık dedim.O da bir "töbeeeee!!!" çekti ;) Dedim ki yazıyı yayınlayıp bir gün sonra ölür müşüm amma olur ;))
    Dalgaya almak güzel tabii de, aman kimse çoook yaşlanmadan ölmesin.Hedef 100 ;)

    YanıtlaSil
  11. Ben de neseli ugurlanmak isterim. Kendim gibi deli deli 😂😂😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah gecinden versin deli kız ;))
      Öpüyorum çok, deli yanaklarından ;)

      Sil
  12. Farklı bir konuyu öylesine güzel işlemişsin ki kutlarım.
    Joan Baez sesinden, şarkılarından çok etkilendiğim bir sanatçı.
    Ölüm insanı düşündüren bir olay. Kendi ölümümü hiç düşünmem de yakınlarımın ölümü dayanılmaz gelir bana.
    Sevgiler Aytül.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Makbule ;)
      Beğenmene sevindim.Haklısın, sevdiklerimizi kaybettiğimizdeki olası acıyı bildiğimiz için, genelde kaybetmekten korkuyoruz.Sevdiklerimizle, mutlu ve uzun olsun ömrümümüz canim.

      Sil
  13. Ben ölürsem öyle güle güle uğurlanmak istemiyorum işin aslı, sessiz sedasız uçsuz bucaksız yerlerde kimsenin adımı soyadımı bilmediği hatta ölümümün bile kimseyi etkilemeyecek yerlerde olmasını isterim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz;)
      Sizinki de güzel bir dilek bence, kimseyi üzmeden sessiz sedasız gitmek adına.Allah gecinden versin yine de.

      Sil
  14. Daha önce duymamıştım. Merak edip bende okumak isterim.
    Blogunuzu takibe aldım.
    Banada beklerim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Bu hayatta unutulmamalı, iz bırakımalı:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz ;)
      Bloglarımız gibi ;) Bizden bir iz yansımalı ;)

      Sil
  16. Çok güzel bir izdi... Çok teşekkürler bu izi bıraktığı için ona, bizi de karşılaştırdığın için sana...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı insanların tek cümlesi yetiyor samimiyetlerini hissetmeye ;) Teşekkürler...

      Sil
  17. Etkiliyici bir anlatım güzel bir paylaşım tıpkı sen gibi sen vasiyet yazma daha çok yol var...Senin için.... Kuzum öperim yanaklarından Ortancaların en güzeli.......

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim, esprisine 'Vasiyet' oldu başlık ;) Hepimiz uzun, sağlıklı ve mutlu yaşayalım inşallah.Teşekkürler tatlıcım, güzeller güzelim öpüyorum en kocamanından ben de ;)

      Sil
  18. Çok samimi ve çok güzel bir anlatım olmuş vasiyet :) Yorumları da okumadan geçemedim güzel paylaşımlar güzel site başarılarının devamını dilerim :) Film izle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de merak ediyorum çoğu kez yorumları :) Çok teşekkürler güzel dileğinize :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.