Kabuk Adam - Aslı Erdoğan / Kitap Yorumu


https://aynahikayesi.blogspot.com.tr/2017/01/kabuk-adam-asl-erdogan-kitap-yorumu.html

Birkaç ay önce tanıdım Aslı Erdoğan'ı.Bir arkadaşımın paylaşımında görüp merak ettim tutuklu yazarı.Araştırdım ve merakım daha da arttı.Dünya okurlarınca "geleceğe kalacak elli yazar arasında sayılan, doktora çalışmasını yarıda bırakarak yazarlığı seçmiş bir fizikçi.Çeşitli dillere çevrilmiş ödüllü öykülerin sahibi.Bir köşe yazarı ve bir romancı.En kısa anlatımla tabii...

Altta kendisine dair yine kısaca bilgi vereceğim.Ama, asıl bahsetmek istediğim yazarın ilk kitabı.Hafta sonları kitapçıya gidip dolaşmayı çok seviyorum.Önceki yıllarda Karşıyaka iskelenin üzerinde D&R vardı.Seçtiğiniz kitabı alıp göz atmanın zamanını uzatabildiğiniz kitap kafe tarzıyla, en huzurlu vakitlerimin geçtiği yerlerdendi.Şimdilerde daha bir ayak üstü oluyor kitapçı gezmeleri.Yaşadığımız dönemin aceleciliğine uyarak.

Son günlerde benim gibi, başka merak edenler de olmalıydı ki, yazarın kitaplarına ulaşmam hiç zor olmadı.Arka kapak yazılarını önemserim alacağım kitabı seçerken. Ben de "Kabuk Adam"ı seçtim.

"Tropiklerde, o gözden ırak adada öğrendim ki, cennetle cehennem iç içedir, ancak bir katil bir peygamber olabilir ve insan bir başkasına, aynı karabüyü ayinlerindeki gibi, dönüşebilir, çünkü insanın tam zıddı gene kendisidir." cümlesi burada kendimden bir yan bulacağıma dair bir çağrıydı.

Alanında çok iyi bir konumda çalışmalar yürüten genç bir kadının öyküsü anlatılıyor kitapta.Muhtemelen de yazarın kendi hikayesi.Nato'nun finanse ettiği yaz okuluna kabul edilmesiyle, sıkıcı fizikçi kimliğinden de kurtulma umuduyla bir serüvene doğru yola çıkar.Karayipler'deki bu küçük adada kaldığı süreç, sıkıcı iş arkadaşları ve disiplin delisi hocalar eşliğinde de olsa... Gündüzleri düzenin temsili fizik laboratuarlarında çalışırken, akşamları toplumsal yara olan suçluların dünyasını keşfe çıkar.Karakter, düzenin nefes almaya izin vermeyen boğuculuğundan kaçıp toplumun bilinç dışı olan karanlık ve suçlu dünyasında nefes alır.Bilimin ve yapaylığın bizi sınırlayan düzeninden kaçışın, ancak düzenin zayıf noktalarına girerek, suçluların karanlık dünyasına adım atarak gerçekleşen yanını deneyimler.

Bu bambaşka dünyada yaşayan "Kabuk Adam" (Tony) 'e duyduğu aşk da, iki karakterin farklılılıklarının bütünlüğünden doğar belki.Ve kitaba dair en iyi fikri vereceğini düşündüğüm, -altını çizdiklerimden- üç cümleyi paylaşmayı seçtim sizinle son olarak.Ben, Aslı Erdoğan'ı da, Kabuk Adam'ı da çok sevdim.Akıcı, sürükleyici ve keyifle okuduklarım arasında yer aldı.Bir Karayip yolculuğu hiç fena olmaz.Ne dersiniz ;)

  • "Güçlü bir önseziyle biliyordum ki, Kabuk Adam'ın bana öğretebileceği, o zamana değin ıskaladığım çok önemli bir şey vardı; yaşama dair, belki ölüme.Belki de dünyayı, benim için daha tanıdık ve duyarlı kılacak bir gizi biliyordu."
  • "Zaten ömür boyu hep sahte, cansız bir dünyada, bir hapishanede yaşamıştım, gerçeklerinden bile emin olmadığım insanlar arasında soluksuz kalmıştım."
  • "Bu öykü, perde aralarında çalınan bir piyano müziği olacaktı yaşamımda, ya da karanlık gökyüzünde anlık bir şimşek."

https://aynahikayesi.blogspot.com.tr/2017/01/kabuk-adam-asl-erdogan-kitap-yorumu.html


Aslı Erdoğan,

"2016 yılında Özgür Gündem gazetesine yönelik yapılan soruşturmada silahlı terör örgütü üyeliği ve halkı kışkırtmak iddiasıyla tutuklandı.Tutukluluğu devam eden Erdoğan, İsveç Pen tarafından sürgünde, tehdit altında ya da cezaevinde bulunan bir yazar ya da gazeteciye verilen Tucholsky Ödülü'ne layık görüldü. İlerleyen dönemlerde "Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma" yönündeki suçlamalardan delil yetersizliği sebebiyle tahliyesine karar verilirken, "Terör örgütü üyeliği" suçlaması ile de tutukluğu devam etti.Aslı Erdoğan 133 gün süren tutukluluğunun ardından 29 Aralık 2016 tarihinde tahliye edildi."
                                                                                                                                                    * Wikipedia 


Kabuk Adam - Aslı Erdoğan / Kitap Yorumu Kabuk Adam - Aslı Erdoğan / Kitap Yorumu Reviewed by Aytül Laçin - aynahikayesi.blogspot.com on Pazar, Ocak 15, 2017 Rating: 5

29 yorum:

  1. Aslı Erdoğan'ı tutuklandığı zaman tanıdım. Kitabını okumadım. Merak ettim şimdi... Teşekkürler... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de tanımam tutuklanmasıyla başladı.Hiç bişey için geç değil ;)
      Çok teşekkürler, sevgilerimle...

      Sil
  2. Biraz aykırı bir yazar sanırım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşünen, sorgulayan, yazan ve sevebilen her insan kadar aykırı ;)

      Sil
  3. Kitap öneriniz için teşekkürler banada beklerim.

    YanıtlaSil
  4. Ben de okumak isterim bunu, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Hiç okumadığım bir yazar. Daha evvel dergilerde yazılarına denk gelmiştim. Yaşadığı talihsiz süreçten ötürü, yazdıkları insanlarda merak uyandırdı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke tanışmamız güzel bir sebepten olsaydı tabii.Ama ben kitabı ve yazarı çok sevdim.Başlangıçtaki merak, sevgiye dönüştü.

      Sil
    2. Keşke tanışmamız güzel bir sebepten olsaydı tabii.Ama ben kitabı ve yazarı çok sevdim.Başlangıçtaki merak, sevgiye dönüştü.

      Sil
  6. Ben de açıkçası tutukluluğu ile tanıdım. Okumak isterim fırsatım olursa.

    YanıtlaSil
  7. Sanırım pek çoğumuz tutukluluk sürecin de tanıdık Aslı Erdoğanı :( ve her şeyde olduğu gibi bu alanda da üreten beyinleri susturma çabalarımız hiç bitmeyecek sanırım. İçinde yaşam felsefesi barındıran kitapları seviyorum. Düşünmeme ve sorgulamama yardımcı olan kitapları seviyorum. Arka kapak benim için de çok önemli Aytülüm hatta bir adım ileri giderek mutlaka alacağım kitabın ilk sayfasını da okuyorum 😊. Çünkü son cümle kadar ilk giriş cümlesinede önem veriyorum. Alıntılar çok güzel. En baştaki ilk alıntı senin kendini bulduğun inanırmısın okurken bana da aynan da seni yansıttı :). Paylaşım için çok teşekkür ediyorum yüreğini sevdiğim canım arkadaşım kocaman sevgiler yolluyorum ❤💕💕😙

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Zehramm canim benim, beni bir sen anladın, ama doğru anladın.Harikasın.Aynada gözlerimizin birleştiğini biliyordum.Yanılmadım.Can Zehram kocaman, öperim.

      Sil
  8. kitap paylaşımı için teşekkürler, ismen bildiğim bir yazar fakat kitapları ile tanışmak daha kısmet olmadı..
    Bu arada blogger gazetemiz sayesinde sayfanıza ulaştım..
    Bende Bursa'da yaşayan bir İzmirliyim ama aile tarafından Akhisarlıyım..
    sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin hemşerim ;) Çok sevindim sizi tanıdığıma.Bu arada Hayal Kalpli Kadın'a da teşekkür ederim.Yeni arkadaşlıklara köprü oldu.Sevgilerimle ;)

      Sil
  9. kitap öneriniz için teşekkürler.. Sizi blogger gazetemizden görüp geldim ve hemen takibe aldım. Bana da bekliyorum. Sevgiler..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz ;) Çok memnun oldum.Geliyorum hemen.Sevgilerimle...

      Sil
  10. Bir yanda bilim dünyası diğer yanda suç dünyası. Mekan Karayibler. Aşk. Kabuk Adam'ın çatısı ilginç geldi bana... Kitap Yurdundan kitabı bulup birkaç sayfasını okudum. Hemen sepetime attım :)
    Teşekkür ediyorum paylaşım için. (ince kitapları seviyorum)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim Zülalcim.Hiç sıkılmıcaksın okurken, inceliği gibi bi çırpıda bitiyor.Bi sürü yer, olay,kişi var kitapta ama, Kabuk Adam'da ben en çok kabuğun içindeki cevheri farkedişi sevdim ;)

      Sil
  11. Yine güzel bir paylaşım.
    Düşündüklerin,benim de düşündüklerim...
    Kitabını okumamıştım,en son ( Kafa )adlı derğide yazısını okudum.
    Tutuklu halinde iken bir mantoyu çok görenler (........) gördüklerinde ne yazık ben yine üzüleceğim...
    Özel bir annesi var ben o annenin ellerini öpmelere kıyamam...
    daha ne deyim bu konu beni çok üzmüştü...!
    Kitabını alacağım eline sağlık çok güzel bir tanıtım olmuş.

    Benim kızçem de bir bilim insanı olma yolunda çok yoğun şu an çalışmaktan,eskiden olduğu güzel yazılarına ara verdi,keşke yazabilse...
    lisedeyken Sait Faik Öykü Ödüllüdür Teyzesi paylaşmadan edemedim. Birazda utanarak övmek gibi olmasın da...
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merihcim maşallah kızımıza.Yani anasına bak kızını anla derim ben buna ;)Sen de özel bir annesin canım.Tebrik ederim kızının çabasını, yeteneğini.Gururumuzu mutluluğumuzu paylaşacağız tabii birbirimizle.Kocaman öperim canım arkadaşım.

      Sil
  12. Kitabı henüz okumadım samimiyetle yazılarını okudum hemşehri olarak sizi takibe aldım Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz ;) Hemşeriler olarak çoğalıyoruz ne güzel ;)Sevgilerimle...

      Sil
  13. Ortanca Güzel yine 12 den vurmuşsun Kitabı en yakın zamanda inşallah alırım :) Elimde bir yığın olmasına karşın inşallah onları,da okurum evet evet Çok hızlıyım biliyorum :))) Hepsine yetişeceğim :)))) Öperim yanaklarından :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzeller güzeli ortancam bizim hızımıza yetişilir mi ;) Ama senin maşallahın var son zamanlarda.Çalışmalarını da,çabanı da takdirle takip ediyorum.Ne istediğini bilip yolunda kararlılığıyla hızlanan tosbiğimi öpüyorum kocaman.

      Sil
  14. Asli Erdogan kitaplarini en kisa zamanda okumak istiyorum. Eminim artik birçok ülkede satilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen tutukluluk döneminde en çok satanlarda yer almıştır.Oku canim ben çok sevdim.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.