MANİFESTO MU O SES?

https://aynahikayesi.blogspot.com.tr/



Bu boktan dünyayı değiştirmeyi nasıl istiyorum bilemezsin.Ve bence, hala vakit var.

Bir fikri kağıt üzerinde savunmaya gelince; "Tamam" ...ama gerçekten savunmaya gelince; "Olmaz!" Bu mudur yani?
Hiçbir şeyin bedava olmadığı dünyada, hayal edilemez bir şeydi bu.
Bugün daha asil bir amaç için buradayız. Paradan çok daha asil, çok daha anlamlı. Ve çok daha bilge bir amaç için.Her sabah zombiler gibi kalkamazsınız ya! Şu halinize bakın! Hep aynı sabah. Hep aynı ofis...
Bir hediyeye ihtiyacınız var. Herşeyden farklı, içinizi neşeyle dolduracak bir şeye! Yaşamı! Gençliği! Mutluluğu! Şansınızın döneceğini! Ve özgürlüğünüzü hissettiren bir şeye! İşte bu yüzden geldik. Her sabah sizlere lekesiz, birbirine hiç benzemeyen hediyeler vermek için geldik!

🔔Bu yazının bu paragrafa kadar olan kısmı bir filmden alıntıdır.
Tırnak işareti özellikle kullanmadım.Çünkü, bir film tanıtımı yapacağımı düşünmenizi istemedim.Çünkü, amacım film tanıtmak değil.Ve bazen, yürekle düşünmek, öğretildiği gibi düşünmekten daha iyidir.

Oyunculuk sizce nedir?.. Kurguyla gerçeği birbirine karıştıran oyuncular var mıdır?..
Artık, -olması gerektiği gibi- tırnak işaretini kullanabilirim☺"Seyircinin oyuna katılmadan etkisiz bir şekilde, heykel gibi oturmasından hoşlanmıyorum.Bir şey yapmalılar, ne olursa... İnsanlar tepkilerini ortaya koymalılar.Tiyatroya gelen tipler hep aynıdır.Diğer insanlara ulaşmak için tek yol, gösteriyi sokaklara taşımak."

Kendi kurgularını, sokaklarda ve o an orada bulunan insanlara oynadılar.Gerçeğin tam ortasında... Oyundaki rollerini, içlerindekinin rolünü yaptılar."Hepimizin karanlık yönleri vardır.Mutlaka senin de olmalı."

Hikaye Alfredo isimli gencin, yanına kendi yaptığı kuklasını alıp Madrid'e gidip tiyatro okumak için konservatuara girmesiyle başlıyor.Alfredo okula girdikten sonra da, başta Sanat'ı Sanat'tan çok bürokrasi içindeki memur zihniyetiyle algılayan hocalarından, kariyer ve ekonomik kaygılar içindeki arkadaşlarından rahatsızlık duymaya başlar.Filmin adı olan "NOVİEMBRE"(Kasım), tiyatroya ve sanata kendisi gibi bakan arkadaşlarıyla kurduğu ekibin adı.Alfredo'nun önderliğindeki Noviembre ekibi, yüzyıllardır tartışılan; "Sanat sanat için mi, halk için mi?" sorusuna;
"Sanat, içinde geleceği barındıran bir silahtır." diye cevap veriyor.


https://aynahikayesi.blogspot.com.tr/


"Dünyayı değiştirmek istemiştik.Ama perişanca yenildik.Şimdiyse, değişmemek için ben dünyaya direniyorum."

İlk cümlede yazdığım gibi, Alfredo'nun "Dünyayı değiştirmek" gibi bir amacı var.Bunu yaparken de, içinde geleceği barındırdığına inandığı sanatını, yani tiyatroyu kullanıyor.O'nun gibi bir oyuncu olmak ister miydim? Hem evet, hem de hayır.Politik davranmak adına demiyorum.Sokaktaki insanlar rol olduğunu bilmiyor bazen.Korku ve endişe gibi duygulara yol açabiliyorlar kendilerini anlatmak isterken.Yine de, dünyayı sanatla güzelleştirmek adına, inandıkları yolda olmaları hayranlık uyandırıyor.Bence filmi izlemelisiniz.

Belki onların seçtiğinden farklı... Ama, mutlaka bir yolu olmalı.
"Bu boktan dünyayı değiştirmeyi nasıl istiyorum bilemezsin.Ve bence hala vakit var."



https://aynahikayesi.blogspot.com.tr/
.

NOT:  Bu harika filmle anlatılanı hatırlamamı sağlayan, bu yazının ortaya çıkmasına bilmeden vesile olan eski dostum, usta tiyatro oyuncusu ve Avrasya Sirki'nin kurucusu Servet Yalçın'a sevgi ve saygılarımla...





MANİFESTO MU O SES? MANİFESTO MU O SES? Reviewed by Aytül Laçin - aynahikayesi.blogspot.com on Salı, Aralık 06, 2016 Rating: 5

20 yorum:

  1. Güzel ve çok şey anlatan bir filmdi... Kaleminize sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Filmi izlemedim ama filmde geçen bir repliğin olduğu kısım uzun süre sosyal medyada dolaşmıştı sanırım.İnsanı düşünmeye sevk ediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten benim de amacım filmde geçen repliklerle anlatmak istediklerimi anlatmaktı ;) Ama film kesinlikle izlemeye değer.

      Sil
  3. merhaba blogumu yeni açtım sizleride beklerım:)

    YanıtlaSil
  4. Harikaydı. Bugün evde yoğun işler vardı. Ama özellikle zaman ayırdım. Değdi gerçekten. Alfredo'nun hazin öyküsü acıydı. Dünyayı değiştirmek için yola çıkmak sonra da değişime
    direnmek.
    Düşündüren yaşam öykülerini seviyorum. Teşekkürler.
    Selam-sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim Sevgili Makbule vakit ayırdığın için.İnsanlar içinde kendini bulduklarına, rağmen vakit ayırabiliyor ;)
      Kolaylıklar, sevgiler...

      Sil
  5. Bu hafta sonumu bu filme ayıracağım. Öyle güzel anlatmışsın ki, eminim izlediğime değecek ❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ilknur ;) Biraz tiyatroya da ilgisi olanlar için daha da keyifli olacak bir film.İyi seyirler diyeyim şimdiden ;)

      Sil
  6. Bu boktan dünya kendi evrimini kendi değiltirecek bence. Değiştirmek için ne yapıyoruz ki? Yada yapabiliyoruz ki? Hiç bir şey. Kendimiz çalıp kendimiz oynuyoruz. Ama filmi izleyeceğm💜

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki de bütün anlamlandıramadıklarımızın asıl cevabı bu Berfincim.Hassasiyetle daha fazla üzülüp çare arayanlar olsa da, dünyanın kendi evrimini kendisinin değiştirmesini beklemekten başka seçenek yok belki.

      Sil
  7. Ben bu postuna yorum yazamadım bir türlü cepten takıldı kaldı .
    Ne kadar değişik geldi okurken. Bir daha okuyacağım şimdi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Deryacım ;) Aslında hepimizin içimizden geçenler olsa da, içimizin sesini duymak iyi geliyor bazen;) Sevgilerimle.

      Sil
  8. "Sanat, içinde geleceği barındıran bir silahtır." Keşke bu silahı çok iyi ve yerinde kullanabilsek Aytülcüm. Fragmanını izlerken çok duygulandım 😢. Giriş harika çok etkilendim ne güzel anlatmışsın. Bu hafta mutlaka izleyeceğim bu filmi sanırım çok ağlayacağım fragmanın sonunda ki bayanın söylediği söz çok etkileyici ve düşündürücü. "Dünyayı değiştirmek istemiştik ama perişanca yenildik, şimdiyse, değişmemek için ben dünyaya direniyorum"...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten etkileyici bir film Zehracım.Birçok yorumda da, filmin belgeselle desteklenişinin de etkisiyle yaşanmış bir hikaye olduğunda birleşiliyor.Senin seveceğinden eminim ;)Değiştirmek istediklerimizin, kötü yönde değişimine(yozlaşmasına), direnmekten başka yol kalmıyor.

      Sil
  9. Çok çok güzel anlatmışsın. Gerçekten içimde merak uyandırdı anlattıkların. İzleneceklere ekliyorum. Sanırım aşk ile yapılan her şeyden güzel sonuçlar çıkıyor :)
    Teşekkürler Aytül :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlatımın, filmin asi ruhuna uygun olmasını istedim.Teşekkürler İpekcim.Ne yaparsan aşk ile yap ;)

      Sil
  10. Çok güzel anlatıp,kitap gibi yazmışsın arkadaşım,izlemek isterim.
    Emeğine sağlık.

    "Keşke iyiler dünyayı değiştirse...?"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ellerimizde patlak balonlarımızla, donup kalmışlığımızla, "gitmek mi lazım şimdi" derken; bir "noel kız" yapmak düşüyor ellerimizle ""biz" lere ...

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.