GELİNCİK


https://aynahikayesi.blogspot.com.tr/2016/11/gelincik.html

Kendime yetişmeye çalışıyorum sürekli.Sanki uzun süre sargılarda kalmış bedenim.Ruhum, yaşama devam edemeyen bir bedende sıkışmış gibi.Salıverilen tutsaklar ne yöne gideceğini şaşırırmış ya, öyle şaşkınım.Sürgün bitti mi şimdi?
Bitti.

Şaman kadınlar toplanmış etrafa, ruhu bedene sığdırmaya çalışıyorlar.Karın içinde, ama, ter döker haldeyim.Titremelere bırakmışım kendimi...Sıcak şarap ellerimi ısıttıkça sakinleşiyor bedenim.Uyumadan teslim ediyorum kendimi rüyalara.Yıllarca ruhtan uzak yaşamış bedenimde, kendimi yeniden görmek için sabırsızlanıyorum.İçime sindirmek istiyorum öte yandan mucizevi olan bu anı.Gözkapaklarım telaşsız, dudaklarım gülümsemede.Gelincik tarlaları ne çok yakışır şimdi etrafa.Kırmızıyla yeşil bir olmuş, mavi fonda.Renkler ve sesler olmayan rüya, rüya olur mu?
Olmaz.

Aynalar da var her yanda.Ne varsa, onu gösteren...Gençlik yıllarının; "bitmesin bu rüya" cümlesi çalınıyor bir an kulağıma.Ama öyle şarkıya girmeden, sadece nakaratı alıp, devam ediyorum kaldığım yerden.Rüzgarlara dayanan, ama tek yaprağı koparıldığında gücü elinden alınan zarif gelinciklerin içindeyim.Ustalıkla yerleştirilmiş aynalar, ilk defa başka amaçla kullanılmış.Ne de olsa rüya...Yalnızca olduğum yeri ve beni gösteriyorlar bu defa.Kucaklamak isterken bazen, kollarımı yoran herkes ve herşey unutulmuş, bilinçli bir bilinçsizlik hali oluşmuş."Doğru mu, değil mi?" sorgulamalarına yer yok bu rüyada..Orhan Veli'ce;  herşey "birdenbire" olmuş.

Her şey birdenbire oldu.
Birdenbire vurdu gün ışığı yere;
Gökyüzü birdenbire oldu;
Mavi birdenbire.
Her şey birdenbire oldu;
Birdenbire tütmeye başladı duman topraktan;
Filiz birdenbire oldu, tomurcuk birdenbire.
Yemiş birdenbire oldu.

Birdenbire,
Birdenbire;
Her şey birdenbire oldu.
Kız birdenbire, oğlan birdenbire;
Yollar, kırlar, kediler, insanlar...
Aşk birdenbire oldu,
Sevinç birdenbire...
                                    Orhan Veli

https://aynahikayesi.blogspot.com.tr/2016/11/gelincik.html
Bedenim yorgun, ruhumsa aceleci.Yetişmek istiyorum kendime.
Güneşin ısısıyla sakinleşmiş, toparlanmış bedenim,.Gelinciklerin koynuna bırakmışım kendimi.Eskiz çalışmalarındaki natürmortların yerine yerleşmişiz usulca.Kırmızı, aşkın rengi olmuş bu resimde.Bense, bir gölge... Yalnızca yakından bakanların görebileceği aynalarda görülebilen bir gölge.Gelinciğin aksi düşmüş üstüme...









GELİNCİK GELİNCİK Reviewed by Aytül Laçin - aynahikayesi.blogspot.com on Çarşamba, Kasım 30, 2016 Rating: 5

29 yorum:

  1. Orhan Veli'nin en sevdiğim şiirlerinden.Bir de üstüne gelincik :) Daha ne olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk okuduğumda birdenbire olur mu hiç deyip kızdığım, sonradan Orhan Veli'nin bakışıyla görüp çok sevmiş olduğum şiirdir ;)

      Sil
  2. Tüm telaşımız kendimize yetişmek için değil mi? Ne güzel anlatım. Kaleminize sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her gün sürekli tekrarladığımız koşuşturmacada en çok kendimize geç kalıyoruz belki.Teşekkürler, sevgiler Baharcım.

      Sil
  3. Aytülcüm, yine harika ve içime işleyip hissettiren bir yazı yazmışsın, İlk fotoğrafa ayrıca vuruldum! Hem bu kadar cıvıl cıvılken hem de o sıkışan ruhu çok güzel anlatmış... Kalemine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlaşılmanın tadı ne güzel sevgili Dağınığım ;) Hele ki en çok vakit sorunu olanlarımızdan olan, sensen söz konusu ;) Sevgilerimle...

      Sil
  4. Bu kadar güzel anlatılamazdı Her halde Tosbiğim :) 10 numara yıldızlardan En Afillisi sana gelsin hepsi çok çoğu :) Öyle güzel anlatmışsın ki bedenine o yapışan hissiyatı duyguyu adımlar geliyor küçük küçük Koşma anlarınada şahit oluruz inşallah :))) Öperim yanaklarından :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adımlar sayende atıldı canim;) Okyanuslardan çıkıp gelinciklere dokunmak lazımmış bazen ;) Teşekkürler tatlı Tosbiğime.Kocaman öpücükler ;)

      Sil
    2. Utandım :( Benim sayemde değil Senin sayende ben birazcık Seni 40 kattan attım hahahahahahahahahahahah Gözlerim kapanıyor :) Uyku uyku uyku Acaba neden hahahhahahahah Okyanus güzel Kulaçlar güzel arada buda güzel ama hepsi sensin Gökkuşağı gibi Güzel enerjili arkadaşım Sende iyi ki varsın Uykucu sana selam eder....

      Sil
    3. Uykusuz uykucudan, uykusuz uykucuya,
      Gökkuşağı yağmurdan sonra çıktığına göre, Mayıs Yağmuru enerjisiyle renklere kavuşturuyor demek ki ;)
      Kalp kalp kalp

      Sil
  5. "Bitmesin bu rüya..."
    Orhan Veli'nin şiiri de ne güzel uymuş. Çok severim.

    YanıtlaSil
  6. Şiir gibi yazı.. tekrar tekrar okumak gerekiyor..

    YanıtlaSil
  7. Ne denir ki tek kelime Velice birdenbire akıverdin sen de içime Aytülcüm. Gelincik tarlası en sevdiğim⚘⚘ fotoğraflar çok güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy Zehram gelincikler burada belli olmuyor ama telefondan okudum önce yorumunu bayıldımmm ;) Orhan Veli deyince sen geliyorsun aklıma zaten ;) Kalp,öpücük,kalp ;)

      Sil
  8. Harika Aytulcum💕💕💕💕 gelinciklere benim de zaafim coktur. Gelinciklerin zarafetinde ve kirilganliginda bir yazi olmus cnm 💕💕💕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deryacımm ne güzel benzetme olmuş ;) Çok teşekkürler, sevgiler...

      Sil
  9. Kendimize yetişmek için uğraşıyoruz tüm hayatımız boyunca aslında. Ne güzel yazmışsın.
    Ne zamandır yoktun, merak etmiştim :) Şimdi rahatladım, bir an gittin sandım :)

    YanıtlaSil
  10. Ruhumuz bedenimize sığmıyor hakikaten bize de o şaman kadınlardan lazım:)))gelincikler içimi ferahlattı, kalemine sağlık Aytül'cüğüm. Şiir de çok ilginçmiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjdecim sağol varol, Şaman kadınları gönderiyorum bu akşam sana ;))

      Sil
  11. Zevkle okudum. Ne de güzel ifade ettin "ruhu bedene sığdırmaya çalışıyorlar" İnsanin ruhu bedenine; düşünceleri de zihnine ya da beynine sığmıyor. İnsan kendine, kalbine yani, evrene, diğer insanlara, sevgiye duyarsız kalmamalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Mustafa ben de senin araştırma yazılarını ve seçtiğin konuları merakla ve keyifle takip ediyorum.İnsan, doğasından ayrıldığı için bunca sıkıntımız aslında.Kendi doğamıza dönebilsek, sevgide kalabilsek, ruhlarımız bedenlerimizle, insanlar da birbiriyle, evren tümüyle uyum içinde yaşayabilecek oysa.

      Sil

  12. Bir türkü düştü dilime okuduktan sonra,acılarında yogrulupda,yorulan,kırılganlığında aynaların yalan söylemediğini hatırlatıp,senin ki de acı mı ? Der gibi geldi bana..
    Gelincik ki rüzğara dayanırda,elinde ki tere dayanmaz...

    "Kendi efkârımla yar yar okur yazarım,
    Bir dost bulamadım gün-akşam oldu..."

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlaşılmanın büyülü havasını solumak kadar güzeli var mı?
      Var ol Merihcim.

      Sil
  13. Bugün Aytül'üm neler yazmış diye bloğumdaki yorumunu tıklayıp geldim. Bayağı kaçırmışım. Şimdi okuyorum.
    Çok güzel yazmışsın, hissederek okumaya gayret ettim. Kalemine sağlık. Yeni yılın sağlık, mutluluk ve huzur dolu günlerin geçsin. Sevgilerimle canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin Ece ablacımm ;) Son zamanlarda ben de pek uğrayamadım kimselere.Telafi edicem yakında.Çok teşekkürler.Umarım hepimize yakındır huzurlu yarınlar.Sağlık, keyif, mutluluk dilerim ben de.En kocamanından sevgilerimle...

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.