Acıların Kadını Bergen Filmi Üzerine Birkaç Söz

 

https://aynahikayesi.blogspot.com/2022/04/aclarn-kadn-bergen-filmi-uzerine-birkac.html


Konuk Yazar;  Ali Özenç Çağlar yazdı. Ali Özenç Çağlar'ın gözünden Bergen filmi;



Bergen Fimi ve kadrosu şöyle:

Farah Zeynep Abdullah, Erdal Beşikçioğlu ve Tilbe Saran'ın başrolleri paylaştığı filmde, ayrıca Ali Seçkiner Alıcı, Nergis Öztürk, Şebnem Sönmez, Ahmet Kayakesen, Nurcan Eren, Suzan Kardeş ve Arif Pişkin gibi ünlü oyuncular yer alıyor.

Örneğin Konuya Şöyle Başlayabiliriz:

Filmin kadrosu tamam, yapımcıları da tamam diyelim. Başka, başka ne var?… Velhasıl bütün ekibi de aşağıda isim isim vermeye çalıştım. Meraklı okuyucuların isteklerini karşılamak için tabi. Peki tüm bunlar bir filmin nitelikli, beğenilen, güzel bir sanat eseri olması için kâfi mi? Kuşkusuz ki hayır. Çünkü ortaya çıkarılan oldukça düzeysiz, kötü, amatörce çekimleri olan bir film çıkmış. Filmde değerli oyuncu Erdal Beşikçioğlu’nun başarılı performansının dışında tüm kadro yerlerde sürünüyordu. Buna başroldeki kadın oyuncu Farah Zeynep Abdullah da dahil. İçinde tutarlı bir tek diyaloğu olmayan çalakalem yazılmış özensiz bir senaryo, neyi nasıl yönettiğini bilmeyen iki yönetmen,  Mehmet Binay ve Caner Alper. Bu insanlar acaba günlerce filmi çekerken neyin hesabını yapmışlar dersiniz? İşte size kocaman bir soru.

Yazıktır. Sanat adına suç işlemektir bu… Neredeyse filmle ilgili basın ve medyada yer alan bütün yorumları okumama karşın, elle tutulur tek bir beğeniye rastlayamadım. Doğrusu şu an merak ettiğim, acaba biz sıradan izleyiciler olarak bu film için kafa yorarken, onun yapımcıları, senaristlerinden, rejisine, ışıkçısına, kameramanına kadar, günlerce ter döken bütün  teknik ekip, ortaya ne çıkardıklarını “eserlerini”(!) hiç merak ediyorlar mı?

Bu durum gerçekten tartışılmaya muhtaç bir konu.

Eğer öyleyse, ortada iki şey var demektir. Birincisi, yıllardan beri ülkemizde süren kadın cinayetlerini ve erkek şiddetini kendi lehlerine çevirerek para kazanmak, ya da, ikinci olarak,  film sektörü adına sanatta büyük bir sahtekarlıktır yapmaktır. Çünkü geçtiğimiz haftalarda filmi 718 bin kişinin izlediği söyleniyor. İşin bir başka yanı ise, yapılan şeyle Türkiye toplumunu, insanını küçümeyerek, onları, düzeysiz, amatörce filmlerle oyalamak. Hangisi olduğuna artık siz karar verin… Nereden bakarsanız bakın, her yanıyla kabul edilemez bir durum.

Yukarıda yazdığım gibi, maliyeti 10 milyonu bulduğu söylenen bu filmin hiçbir sanat değeri yok. Atmosfer yok, gerilim yok, efekt sıfır, sahicilikle birlikte sanatın kendi gerçekliği yok. Örneğin Bergen’in hayatının en acı dönüm noktası olan -kadının yüzüne kezzap atılması- sahnesi karambola getirilmiş en beceriksizce çekilen sahnelerden biri; seyirciler arasında Bergen’in bıçaklanması olayı da öyle. Anne rolulündeki oyuncu yetersiz, hastane sahneleri inandıcılıktan yoksun. Oysa çekilen dizi film değil, bir sinema filmi. Yani bir haftada kotarılan bir çalışma olmamasına karşın, istenilen verilememiş. Burada görülen şu ki, Bergen ve onun acılı yaşamı ucuz bir mal gibi pazarlanmaya çalışılmış, galiba başarmışlar da.

Bana göre kötü olan, kadroda yer alan değerli oyuncular, Erdal Beşikçioğlu, Senarist Sema Kaygusuz ve film müziklerini yapan Mazlum Çimen  gibi sanatçıların da bu süreçte -oyuna getirilerek- harcanmış olması…

 

Bergen Filminin diğer elemanları:

·         Senaryo. Senarist Sema Kaygusuz. Senarist Yıldırım Beyazıt.

·         Müzikler. Film müziği Mazlum Çimen. Film müziği Saki Çimen.

·         Yapım. Yapımcı Mine Şengöz. İdari yapımcı Ayşe Çelik Gürsoy.

·         Teknik Ekip. Görüntü yönetmeni Mirsad Heroviç

·         Firmalar. Distribution CJ ENM. Production.





Acıların Kadını Bergen Filmi Üzerine Birkaç Söz Acıların Kadını Bergen Filmi  Üzerine Birkaç Söz Reviewed by Aytül Laçin - aynahikayesi.blogspot.com on Perşembe, Nisan 14, 2022 Rating: 5

2 yorum:

  1. internete düşse de izlesem çok merak ediyorum ben sanırım artık hiç sinemaya gidemeyeceğim önce pandemiden şimdi de pahalılıktan

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.