🌙AY GÜNCEM / 9 EYLÜL - İZMİR

https://aynahikayesi.blogspot.com/2018/09/ay-guncem-9-eylul-izmir.html

Cemal Süreya'nın bu yazısından yeni haberim oldu ve paylaşmak istedim 9 Eylül gününde. Her biri kendi içinde ayrı güzellikler taşıyan tüm şehirlerimize selam olsun. 💖💖💖

İzmir'imizin doğum günü kutlu olsun.💖💖💖


Cemal Süreya'dan Ankara, İstanbul, İzmir Kıyaslaması


"Ankara, En iyi kalpli Üvey ana, Bu şehri bu kadar yalın anlatan başka bir şey olamaz sanırım. Sorumluluklarını bilen, asla kötü davranmayan ama sonuçta bir üvey ana olan Ankara. Bu şehirde insanlar bekler. Emekliliği, askerin bitmesini, rüşvetin gelmesini, gönderdiğiniz evrakın cevaplanmasını , suskun devletin konuşmasını beklerler. Taşı çatlatacak bir sabırla bir şeyleri beklerler, kim bilir bekledikleri hayattır. Belki denizi görselerdi beklemezlerdi. Denizi su sanırlar. Suyu görmek için göllerin kıyısına gidersiniz ama su ufka uzanmaz. Bir suyu deniz yapan ufuk yoktur Ankara'nın göllerinde. Oysa ne önemlidir suyun hiç bitmemesi ve uysal bir sevgili gibi gökyüzüyle birleşmesi. O vaatker ufuk çizgisi, o nasıl güzeldir. Her zaman ötelerde bir şey olduğunu fısıldayan o şehvetli çizgi. İnsanlar Ankara'da beklerler, kim bilir bekledikleri hayattır.

 Ä°stanbul'da ise durum daha vahimdir. Hayat sanki bir adım ötede duruyor gibidir. DoÄŸruya doÄŸru, dünyanın en güzel ÅŸehridir Ä°stanbul, ama hayat eli çabuk davranır. Daha siz elinizi uzatmadan iÅŸveli bir kadın gibi kaçar gider. Bu yüzden hırsla kovalarlar hayatı Ä°stanbullular. BeklediÄŸi ÅŸeyin belki de hiç gelmeyeceÄŸini söyleyen ÅŸeytani fısıltıya raÄŸmen, Ankaralının dingin tevekküllü bekleyiÅŸinde bir huzur vardır. Ama, Ä°stanbullunun hırslı kovalamacasında ne huzur vardır ne de tatmin. Dünyanın en güzel ÅŸehri hemen kol mesafesindeyken kendilerini yiyip yutan bir kovalamacanın içinde kaybolur giderler. Hayat kaçar, onlar kovalar.

 Ama Ä°zmir... Ä°zmir'de hayat beklenmez, kovalanmaz da. O zaten sizinle beraberdir. Ufkun ötesini muÅŸtulayan bir deniz vardır. Mutlulukla dolu,sakin bir seviÅŸmenin tadındadır körfez. Körfez vapurlarının sakin gidiÅŸinde hırslarınız yok olur, Kovalamayı bırakırsınız, hatta martılara gevrek atacak kadar iyilikle dolarsınız. Ne varsa bu ÅŸehirde, bayatlamış vapur çayı bile nektar olur. Hafta sonları denize doÄŸru bir göç baÅŸlar. "Ey hayat, biz ÇeÅŸme'ye gidiyoruz sen de arkadan gel" der Ä°zmirliler muzipçe. Ve ne gariptir ki hayat, uslu bir çocuk gibi onların peÅŸinden gider.

Ne garip, uçak biletinin üzerinde adımın hemen yanında yazan IZM harflerine sevgiyle bakıyorum. Sabırsızım, sevgilisine kavuşacak aşıklar kadar."


Cemal Süreya




NOT: Ay Güncem'deki yazılarımı yoruma kapalı yayımlıyorum. Fikirlerinizi veya hislerinizi ulaÅŸtırmak isterseniz aytuldoga35@gmail.com mail adresimden ulaÅŸabilirsiniz.

🌙AY GÜNCEM / 9 EYLÜL - İZMİR 🌙AY GÜNCEM /  9 EYLÜL - İZMİR Reviewed by Aytül Laçin - aynahikayesi.blogspot.com on Pazar, Eylül 09, 2018 Rating: 5
Blogger tarafından desteklenmektedir.