UMUT, VAR



Ne zaman bir bebek haberi alsam, hemen ismini merak ederim.Çünkü, isim, ona bir ömür seslenilecek olan sözcüktür.Ama sıfatlar hayatım boyunca değerli olmadı benim için.Çünkü değişirler.Maddeye ait olan bütün betimlemelerin değişmeye mahkum olduğu gibi... Sonuçta her canlı doğar, büyür ve ölür.Bu arada, görünümleri ya da hareketlerinin farklılaşması gibi, onları anlatırken kullandığımız sözcükler de farklılaşır.Ünvanlar değişir.Kimisi, eskiyi yadetmekte kullanılan kartvizitlerde kalır ve eski günlere duyulan özlemle anılırlar.Kimisi bambaşka biçimlere dönüşür.Toplumun en saygın tabakasında yer alırkenki sıfatınız, bir anda hırsız ya da katil gibi adi bir suçlu kategorisinde yer alabilir maazaallah.

Ya inançlar?.. Tabii ki onlar da değişebilir.Ne de olsa, değişmeyen tek şeyin ne olduğunu çocuklar bile biliyor.Tarih boyunca insanlar bir dolu dine inandılar.Toplu halde, ya da bireysel olarak dinlerini değiştirenler oldu.Ya da inanmamayı tercih edenler.Ne; kimin neye inandığını, ne de; kimin niye inanmadığını sorgulayacak değilim elbette.Sürekli, insan olmanın bizi diğer canlılardan ayıran, üstün kılan niteliklerinden bahsederiz.Kimi akıl derken, kimi vicdan der.Ya da örnekler çoğalabilir.Bana göre de; seçim hakkımız, bize bahşedilen en önemli özelliklerimizdendir.Ve, ancak zihinle kalp dengedeyse doğru seçimler yapabiliriz.

İşte, bu akşam izlediğim bir dizinin bana hissettirdikleri bunlar.Ve izlerken sevdiğim sözleri not aldım:
"Analığın dili, dini olmaz.Eksik söyledim; evlatlığın da dini, mezhebi olmaz.Bu devran döndü döneli savaşlar, harpler hiç bitmedi.Ne değişti söyler misin?.. Sınırlar değişti, bayraklar değişti, dinler değişti.Gücü olan dünyayı fethetti, olmayan yok olup gitti.Değişmeyen tek bir şey kaldı; anaların yüreğine düşen ateş.Ve, dünyanın bile taşıyamayacağı acılar anaların sırtına yüklendikçe, her yönetim başarısızlığa mahkumdur."

İnsan, hayatı boyunca değişimin bir parçası olmayı sürdürüyor.Her gece yarın uyanacağımıza inanarak kapatıyoruz gözlerimizi.İnanarak, ama bilerek değil.Bu gece uyuduğunuzda sabah ölmüş olacağınızı bilseydiniz, yine de rahatça uzanabilir miydiniz yatağınıza? 
Yarın, ya da bir saniye sonrasının bile garantisi yok hiçbirimiz için.Ama yaşamaya devam ediyoruz.Çünkü hep umut var.Umut, hep var.

Bu akşam "Vatanım Sensin" adlı diziyi izledim.Amacım dizi tanıtımı yapmak değil.Her akşamını bir diziyle geçiren biri de olmadım hiçbir zaman.'Asla dizi izlemem' diyen biri de olmadım.Sıfatların değişkenliğinden bahsettik ya, kendim için şuyum, ya da buyum demeye hiç ihtiyaç hissetmedim.Beni mutlu eden her neyse ben O'yum.Ben O'nda, O Ben'de.O ve Ben Bir'iz.Geri kalan her şey, değişen sıfatlar sadece.

Ateş ya da buz ruhumuzu ele geçirip korku salsa da uykulara, hayal gücümüzün sınırları dışında hiçbir şey bizi mahkum edemez.Karanlık varsa, güneş de var.Umut hep var.


UMUT, VAR UMUT,  VAR Reviewed by Aytül Laçin - aynahikayesi.blogspot.com on Cuma, Aralık 30, 2016 Rating: 5

14 yorum:

  1. Ünvanlarımız geçici,önemli olan insan kimliğimizdir.İş yerinde bu durumu doyasıya yaşamış biri olarak,keşke daha dürüst ve insani ilişkiler kurabilsek diyorum.Bu arada mutlu mutlu yıllar diliyorum canım benim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yalnızca insan kimliğimizi bilsek, yetecek ruhumuz dünyalara.
      Çok teşekkürler Yurdagülcüm.Sana da musmutlu yıllar, sevgiler ;)

      Sil
  2. Umut hep var olsun hayatımızda. Umutsuz yaşanmıyor... İyi seneler... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elimizden kimselerin alamayacağı şey; umudumuz, hep bizim.Mutlu yıllarımız olsun, sevgilerimle...

      Sil
  3. Bebeklerin adları benim de ilgimi çeker hep. Çocukları adlarının ağırlığı altında bırakmamak lazım.Kimi çocuk da adının hakkını verir.
    Her şey değişebiliyor da sağlam bir karakter, oturmuş bir kişilik kolay kolay değişmiyor.
    Güneş ve umut hep yakınımızda olsun. Aydınlık bir yıl diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir de isminle yaşa diye bir deyim vardır demi ;)Çok teşekkürler Makbule.Ne güzel demişsin; Aydınlık bir yıl olsun.Hatta aydınlıklarımızın başladığı yıl olsun inşallah.Sevgilerimle...

      Sil
  4. İsim değişmez, sıfat değişir. Bazı sıfatlar vardır ki ismi unutturur, hatta onun
    yerine geçer. Umutlar hiç sönmesin. Güzel bir yıl olsun 2017.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsmin yerini alan sıfatlar, yine isimleşmiş oluyor sanırım ;)
      Tökezlemeler, sıkıntılar daha sürecek gibi görünse de, umarım en kısa sürede geride bırakırız tüm olumsuzlukları.Mutlu yıllar...

      Sil
  5. Kalemine yüreğine sağlık Aytül. Her zamanki gibi buram buram sen olan bir yazı. Umut hep var, arada unutsak da.. Diziyi duymuştum ama hiç izlememiştim. Bir göz atacağım bu güzel yazından sonra :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin bu saptamalarını çok seviyorum İpekçim, teşekkürler ; İzlemeye karar verirsen ilk bölümden başlamanı öneririm.Tam bir sinema filmi tadındaydı.Sevgilerimle...

      Sil
  6. Umut hep var olsun zaten canım benim umut olmazsa yaşam olmaz. Olsada soğuk karanlık dehlizler gibi olur hayatımız. Ne demiş şair, "bir serçeye benzer umut, dal yorulur serçe yorulmaz". Başladığı günden beri ilgiyle izlediğim bir dizi hele 10 kasıma denk getirdikleri 2. Bölüm muhteşemdi. O repliği bende çok iyi hatırlıyorum ve çok duygulandığım bir sahneydi. Son olarak çocuğun isminin çok önemli olduğunu düşünüyorum ben de ve bir anne-babanın en önemli görevlerinden birinin çocuklarına ileride utanmadan söyleyebileceği bir isim vermiş olmalarıdır diye düşünüyorum. Yüreğine sağlık canım benim sevgilerimle :) ♥♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk bölümünü tesadüfen izledim, içine aldı beni dizi ;) Dediğin gibi 10 kasımdaki bölüm milli duygularda tavan yaptı gerçekten.İlk 2 bölüm özellikle birer sinema filmi tadındaydı.
      İsimler için de, kişi isminin anlamını taşır derler eskiler;) Sonuçta her seslenişte o ismin enerjisi yükleniyor.Bence mantıklı;)
      Sağol cancağızım, öpüyorum çok ;)

      Sil
  7. Ah o etiketler.
    İşte onlarsız sadece canlı olduğumuz ve aynı zamanda ölümlü olduğumuzu unutmasak ah bir unutmasak,dünya ne güzel olurdu ,kimbilir.
    Sevgilerimle,dünya halini özümseme yolunda ilerlemeye başlamış kadın.
    Yolun-izin açık olsun ki biz de gelek...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin ;) Yolumuz hep açık olsun.Aynı yolda yürüyoruz ne de olsa ;)
      Senin de dediğin hiçliğe vardığımızda, herşey olacağız belki de ama dünyasal meseleleri de bu arada aşarız umarım.
      Sevgilerimle, yol arkadaşımm ;)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.